Smakowita wątróbka

Podroby nie są produktami, które smakują wszystkim. U części konsumentów budzą po prostu uprzedzenie i nie ma siły, aby skłonić ich chociażby do zjedzenia wątróbki. Te opory mają swoje źródło zazwyczaj w dzieciństwie, gdy dzieciom wmuszano zjedzenie określonych rzeczy, bo „są zdrowe, więc tak trzeba”. Pokłosiem tamtego podejścia jest współczesna niechęć do szpinaku, brokułów czy właśnie wątróbek.

Są one tymczasem naprawdę smaczne, a przy tym zdrowe – są jednym z najbogatszych źródeł żelaza. Odpowiednio przyrządzone mogą być nawet daniem wykwintnym. Drobiowa wątróbka jest lekka i łatwa w przygotowaniu. Wystarczy ją usmażyć na maśle klarowanym lub oleju roślinnym – niezbyt długo, aby nie stwardniała.

Obowiązkowym dodatkiem do smażonej wątróbki jest cebulka. Może być jej sporo, ponieważ smak tego warzywa świetnie łączy się z podrobami. W ramach dialogu polsko-azjatyckiego można dodać do takiej wątróbki nieco sosu sojowo-grzybowego. Nada on mięsu ładny kolor i doskonale wzbogaci jego smak.

Gotowe danie serwujemy z ziemniakami i ogórkiem konserwowym.

plyn.gorące.com.pl turystyka.i-prawne.com.pl