Nieśmiertelny schabowy

Teraz przechodzimy płynnie do tematyki obiadowej, w której dzieje się naprawdę sporo. Chyba żaden inny posiłek nie stanowi takiego pretekstu, aby wykazać się pomysłowością w kuchni. Robiąc obiad z reguły angażujemy wiele różnych produktów, które połączone razem dadzą smakowitą całość. Jeśli mieszkamy w Polsce, to nie możemy pominąć dania-legendy – kotleta schabowego. Z kupnem dobrej jakości schabu wieprzowego nie ma dziś problemu. Porcjowane kotlety bez kości są dziś dostępne w każdym dyskoncie.

Po rozbiciu, doprawieniu solą i pieprzem mięso maczamy w rozbełtanym jajku, a następnie obtaczamy w tartej bułce. W tej postaci kotlet ląduje na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Najpyszniejsze schabowe wychodzą na maśle klarowanym lub smalcu i warto przynajmniej raz na jakiś czas przyrządzić mięso w ten sposób. Jeśli jednak użyjemy oleju roślinnego, też nic złego się nie stanie. Złociste schabowe smakują najlepiej ze świeżo ugotowanymi ziemniakami. Świetnym dodatkiem warzywnym będzie mizeria, marchew z jabłkiem lub zasmażana kapusta.