Kanapki, czyli kreatywność

Jeśli chcemy zjeść coś dobrego w poręcznej postaci, doskonale nadają się do tego kanapki. Oczywiście trzeba je przedtem przygotować z odpowiednich składników, ale to nie powinno nikomu nastręczyć problemu. Kanapka jest tego rodzaju daniem, że możliwości kreatywnego podejścia mamy naprawdę duże.

Co ciekawe, pomimo swojej prostoty kanapka może być pełnowartościowym posiłkiem, który da nam uczucie sytości na dłuższą chwilę. Jak to osiągnąć? Kwestia podstawowa to pieczywo. Wielu z nas preferuje kanapki wykonane z użyciem pszennych bułek.

Są smaczne, ale zawierają dużo cukru i mało białek, więc są bardzo szybko trawione i nie pozwalają najeść się na długo. Znacznie lepszą propozycją jest bułka z mąki z pełnego ziarna, najlepiej z dodatkiem samych ziaren zbóż. Ma bogatszy smak i bardziej zbitą konsystencję.

Po jej zjedzeniu składniki odżywcze będą uwalniane stopniowo do organizmu, więc dłużej będziemy najedzeni. Oprócz tego w dobrej kanapce powinny znaleźć się warzywa, porządna wędlina, a jeśli ktoś lubi – majonez lub keczup.

www.carreour.pl www.pol-argos.pl