Hamburger pyszny, bo domowy

Stosunek dietetyków oraz lekarzy do fast foodów jest dość jednoznaczny i mówiąc oględnie, próżno szukać zachwytów. To jednak nie oznacza, że raz na jakiś czas nie można sobie pozwolić na odrobinę kalorycznego szaleństwa. Tym bardziej, jeśli domowa wersja jedzenia znanego z barów szybkiej obsługi będzie kulinarnie ambitniejsza i przyrządzona w zdrowszy sposób.

Hamburger na kolację to dobra opcja, o ile trochę się postaramy. Przede wszystkim mięso. Kotlet powinniśmy przygotować sami, ze świeżo zmielonej wołowiny przyprawionej cebulą, kolendrą, czosnkiem i solą.

Usmażony hamburger będzie soczysty i urzeknie wszystkich doskonałym smakiem. Warto kupić też solidną bułkę, z dodatkiem mąki z pełnego przemiału. To pomiędzy jej połówki trafi nasze mięsko, a także soczyste chrupiące warzywa, których nie żałujemy.

Kapusta pekińska, cebulka, pomidor – to pyszne i zdrowe dodatki do prawdziwego hamburgera. Nie zapomnijmy o sosach. Mile widziany jest keczup, jak też sos czosnkowy lub barbecue – koniecznie na bazie suszonych śliwek.